Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Συμβουλές για τη συγγραφή του Personal Statement


Ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στο δρόμο σου για τις σπουδές στο εξωτερικό. Η συγγραφή του "Personal Statement" είναι κάτι παραπάνω από ένα γραπτό κείμενο που εξηγεί τους λόγους που θέλεις να σε δεχτούν στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο είναι η ευκαιρία σου να προβάλεις τον εαυτό σου και να πείσεις τους αρμόδιους να σε δεχτούν.Καλείσαι σε 4.000 χαρακτήρες να δείξεις τη μοναδικότητά σου, να δείξεις πως είσαι ο καταλληλότερος για τη θέση σε αυτό το Πανεπιστήμιο.

Μετά από έρευνά μου στο διαδίκτυο συγκέντρωσα μερικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να γράψεις ένα κείμενο που δε θα περάσει απαρατήρητο (με θετικό τρόπο).

  • Να είσαι ειλικρινής                                                                                                               
 Μη γράψεις πως γνωρίζεις άπταιστα τα Ολλανδικά αν το μόνο που ξέρεις είναι τα βασικά για να επικοινωνείς. Μη γράψεις πως είσαι καλός διαπραγματευτής αν η μόνη διαπραγμάτευση που έκανες ποτέ ήταν με τη μαμά σου για το τι ώρα θα γυρνάς από τη νυχτερινή σου έξοδο. Γενικά δε χρειάζεται να δείξεις μια ψεύτικη εικόνα για το ποιος είσαι, πάντα η αλήθεια έρχεται στο φως, Αν είσαι καλός για μια θέση στη σχολή τους, είσαι καλός ακριβώς έτσι όπως είσαι.
  • Μην επηρεαστείς από την δουλειά άλλων                                                                             
 Καλό θα είναι να μην έχεις διαβάσει τίποτα άλλο πριν γράψεις τα πρώτα πρόχειρα Personal Statements. Είναι βέβαιο πως θα επηρεαστείς και ίσως δυσκολευτείς να δείξεις κάτι το μοναδικό που θα σε ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αν παρόλα αυτά διαβάσεις κάποια από τα κείμενα που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι απαγορευτικό να κάνεις αντιγραφή. Υπάρχουν λογισμικά που ακόμα και αν το 10% κάποιου κειμένου είναι προϊόν αντιγραφής το αναγνωρίζει και το γραπτό σου απορρίπτεται!
  • Ξεκίνα νωρίς                                                                                                                          
Η συγγραφή του Personal Statement είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, δεν είναι κάτι που το αφήνεις για την τελευταία στιγμή. Ένα εξαιρετικό κείμενο δε θα είναι έτοιμο σε μερικές ώρες. Σημαντικό είναι επίσης να μη μετρήσεις τους 4.000 χαρακτήρες από τα πρώτα σου γραπτά. Αυτό σου προσθέτει πίεση και σε επηρεάζει στο τι γράφεις. Γράψε όσα θες όσοι χαρακτήρες και αν είναι και στο τέλος το διαμορφώνεις.
  • Επικεντρώσου στα δυνατά σου σημεία                                                                                 
  Σε αυτό λοιπόν το κείμενο καλείσαι να "πουλήσεις" τον εαυτό σου. Πρέπει να δείξεις το πόσο κατάλληλος είσαι για αυτή τη θέση στη σχολή. Πρέπει να γράψεις για τις εμπειρίες σου, τις γνώσεις σου, τα μελλοντικά σου σχέδια, δεν πρέπει να γράψεις τίποτα το αρνητικό. Φράσεις τύπου "τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό μου σημείο επειδή τα μισώ" ή "είχα ξεκινήσει μαθήματα πιάνου και τα παράτησα" είναι απαγορευτικές.
  • Να είσαι συγκεκριμένος                                                                                                          
Να δίνεις αποδείξεις και συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα όσα λες. Φράσεις όπως "είμαι εξωστρεφής, με αυτοπεποίθηση και έχω επικοινωνιακές ικανότητες" είναι ασαφής και χωρίς απόδειξη. Αντ'αυτού μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εμπειρία σου που να αποδεικνύει αυτά σου τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα:"Έχω συμμετάσχει στο συνέδριο κατά του καπνίσματος που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο της περιοχής μου εκπροσωπώντας το σχολείο μου και μίλησα σε κοινό 1000 ατόμων" αυτή η πρόταση παρέχει τις αποδείξεις για τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.
  • Βάλε κάποιον να ελέγξει το γραπτό σου                                                                                  
 Ίσως κάποιον καθηγητή σου,ίσως κάποιον συγγενή σου. Ένα τρίτο πρόσωπο ίσως δει κάτι που εσύ δεν έχεις παρατηρήσει και σε βοηθήσει πολύ. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη είναι μια πολύ άσχημη εικόνα και σίγουρο κάτι αρνητικό για εσένα. Σε περίπτωση που τα Αγγλικά σου δεν είναι τόσο καλά και τα χρονικά περιθώρια για να στείλεις την αίτησή σου  δε σου επιτρέπουν να μελετήσεις πολύ την γλώσσα, γράψε το Personal Statement με τη βοήθεια κάποιου καθηγητή Αγγλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου