Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Οι 7 καλύτερες συμβουλές για να μελετήσεις μια γλώσσα




Προσθήκη λεζάντας
Πριν από την ψηφιακή εποχή, ο κλασικός τρόπος για να μελετήσεις μια νέα γλώσσα ήταν περιορισμένος στο να μελετάς γραμματική από τα βιβλία, να λύνεις διαγωνίσματα και να έχεις περιστασιακές συζητήσεις με ιθαγενείς ομιλητές. Σήμερα έχεις πολλές περισσότερες ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να σε κάνουν έναν αποδοτικό μαθητή. Ωστόσο, η διαδικασία της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας  δεν θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά βασισμένη πάνω στη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Οι πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να προάγεις τις δεξιότητες εκμάθησης σου.
Φτιάξε σημειώσεις και ετικέτες

Αυτή είναι μια κλασική τεχνική που λειτουργεί ακόμα: ξεκίνα να τοποθετείς post-its σε όλα τα αντικείμενα στο σπίτι σου. Σημείωσε τις σκάλες, την πόρτα, τον φούρνο και οτιδήποτε άλλο φαίνεται. Μην αποφύγεις να σημειώσεις κάποιο αντικείμενο ακόμα και αν ξέρεις τι λέξη για αυτό. Όταν οι λέξεις σε κοιτάζουν επίμονα από παντού, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να τις θυμηθείς.

Άκουσε podcasts και ραδιοφωνικές εκπομπές

Αν το ραδιόφωνο σου ακούγεται πολύ παλιομοδίτικο, τότε θα πρέπει να σκεφτείς να ακούσεις podcasts. Αυτά τα ηχητικά υλικά έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: οι παρουσιαστές μιλούν πολύ καθαρά και θα ακούσεις τη γλώσσα στην πιο αγνή της μορφή. Άκουσε  podcasts και ραδιοφωνικές εκπομπές όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο, όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, όταν πας για τρέξιμο ή ενώ οδηγείς το αυτοκίνητό σου. Μην απογοητευθείς αν δεν μπορείς να καταλάβεις κάθε λέξη. Το μυαλό σου θα αποδεχτεί φυσικά τη νέα γλώσσα απλά ακούγοντάς τη σε καθημερινή βάση.

Μάθε μέσω ταινιών

Οι ταινίες ήταν πάντα ένα υπέροχο εργαλείο για να βελτιώσει το λεξιλόγιό του ένας μαθητής, αλλά γνωρίζετε πώς να τις παρακολουθήσετε σωστά; Αν έχετε την σωστή προσέγγιση, οι ταινίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε μια γλώσσα πολύ  πιο παραγωγικά. Να τι πρέπει να κάνετε:
·         Διαλέξτε μια ωραία ταινία στη γλώσσα που μαθαίνετε.
·         Αρχικά δείτε την με υπότιτλους και μετά δείτε τη ξανά χωρίς υπότιτλους.
·         Βρείτε το σενάριο στο διαδίκτυο και εκτυπώστε το.
·         Διαβάστε το σενάριο και υπογραμμίστε τις άγνωστες λέξεις μετά προσπαθήστε να τις θυμηθείτε.
·         Τώρα είναι η ώρα να δείτε την ταινία για τρίτη φορά, αυτή τη φορά θα διαβάζετε το σενάριο μαζί με τους ηθοποιούς.
·         Αν νομίζετε πως μπορείτε να πάτε στο επόμενο βήμα, μπορείτε να βάλετε ξανά την ταινία να παίζει και μάθετε τα λόγια  απ’ έξω.

Ποιος είπε πως πρέπει να μιλήσετε με έναν ιθαγενή για να βελτιώσετε τις ικανότητες ομιλίας σας; Η τεχνική της παρακολούθησης ταινίας θα σας κάνει μαθητές με περισσότερη αυτοπεποίθηση. θυμηθείτε, η επανάληψη είναι το κλειδί έτσι μη τα παρατήσετε αν δε δείτε την ταινία τουλάχιστον πέντε φορές σε μια βδομάδα.


Ανοίξου σε μια νέα φιλία


Δεν έχει σημασία το πόσο πολύ μιλάτε με τον εαυτό σας, μελετάτε γραμματική και ακούτε μια γλώσσα, δεν θα μπορείτε να εκφράσετε τον εαυτό σας αποτελεσματικά χωρίς πραγματική αλληλεπίδραση. Όταν μιλάτε σε ένα ιθαγενή  ομιλητή, δεν έχετε το χρόνο να μεταφράζετε τις φράσεις στο μυαλό σας πριν τις πείτε. Δεν είναι αναγκαίο να αναζητήσετε ιθαγενείς στην περιοχή σας ή να στέλνετε γράμματα σε φίλους δια αλληλογραφίας, το διαδίκτυο κάνει τα πάντα ευκολότερα σήμερα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω μηνυμάτων facebook  ή και ακόμα να έχετε μια συζήτηση skype με έναν ιθαγενή. Οι ιστοσελίδες γνωριμιών είναι ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος να κάνεις εξάσκηση  τις γλωσσικές σου δεξιότητες μέσω μικρών συζητήσεων. Όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τέτοια κατάσταση, ίσως μπερδευτείς όταν το άλλο άτομο περιμένει από εσένα να αποκριθείς γρήγορα. Μην τα παρατάς παρόλα αυτά, η πρόοδος είναι θέμα εξάσκησης.

Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι!


Μπορείς να πεις πως έχεις κατακτήσει μια νέα γλώσσα όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται με αυτή. Πριν φτάσεις σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστεί να μιλήσεις στον εαυτό σου δυνατά (όσο παράξενο και αν φαίνεται). Όχι ότι χρειάζεται να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα  αλλά προσπάθησε να βρεις ένα ιδιωτικό μέρος για αυτού του είδους την εξάσκηση. Μίλησε στον εαυτό σου στη νέα γλώσσα και οι νέες λέξεις τελικά θα σου φαίνονται φυσικές. Όταν θα βρεθείς σε πραγματική κατάσταση της ζωής δε θα φοβηθείς μη κάνεις κάποιο λάθος αφού θα έχεις ήδη κάνει αρκετή εξάσκηση. Δείξε προσοχή στις κινήσεις του στόματός σου. Διαφορετικές γλώσσες απαιτούν διαφορετικούς μυς του προσώπου να χρησιμοποιηθούν, οπότε εξασκήσου μπροστά από έναν καθρέφτη μέχρι να βγάλεις σωστά τις λέξεις. Η μέθοδος με τις ταινίες θα σε βοηθήσει πολύ με αυτή 
εδώ την εκδοχή.

Διάβασε τους κλασικούς


Όλες οι χώρες έχουν συγγραφείς που είναι περήφανοι για αυτούς. Όταν διαβάζεις  ένα ευαίσθητο μυθιστόρημα στη γλώσσα που θέλεις να μάθεις , θα συνειδητοποιήσεις πως τα μαθήματα που μαθαίνεις μπορούν να μετατραπούν σε κάτι όμορφο. Φυσικά , οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι συνήθως γραμματικά σωστά και μπορείς να τα διαβάζεις επίσης, αλλά δε θα μεταδώσουν τη «μαγεία» της γλώσσας. Όταν διαβάζεις ποίηση και μυθιστορήματα , δε θα συγκεντρωθείς στη μορφή αλλά στην αίσθηση. Το να διαβάζεις βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις νέες λέξεις και εν τω μεταξύ να «αρπάξεις» δεξιότητες συζήτησης.

                                                

Γράψε


Ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξασκήσεις μια νέα γλώσσα είναι να τη χρησιμοποιήσεις σε γραπτή μορφή. Εκτός από το να γράφεις e-mails και μηνύματα σε ιθαγενείς ομιλητές , υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να κάνεις εξάσκηση όταν θα είσαι έτοιμος να ανυψώσεις την πρακτική σου σε νέο επίπεδο: γράψε ποίηση. Δεν χρειάζεται να είσαι γεννημένος ποιητής για να αναλογιστείς τα αισθήματά σου, τις σκέψεις σου και να τα εκφράσεις με λέξεις.
Όταν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τη νέα γλώσσα δημιουργικά και βάλεις την ταυτότητά σου στις λέξεις και στις φράσεις που έμαθες, θα γίνει κομμάτι του εαυτού σου. Μην ανησυχείς για την ποιότητα της ποίησης σου κανένας δεν χρειάζεται να τη διαβάσει αν δε νιώθεις άνετα με αυτό. Αν κολλήσεις σε μια ρουτίνα συγγραφής, θα μπορέσεις να κοιτάξεις πίσω στη δουλειά σου και να δεις πόσο έχει εξελιχθεί το λεξιλόγιό σου.
Αν η ποίηση είναι πολύ αφηρημένη για σένα, προσπάθησε να γράψεις ένα ημερολόγιο. Πάρε ένα ωραίο σημειωματάριο ή επέλεξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μπορείς  να γράψεις όσα θέλεις χωρίς να φοβάσαι ότι κάποιος θα παρατηρήσει τη γραμματική σου.

Η επιμονή είναι το κλειδί για την επιτυχία

Όταν είναι να μάθεις μια καινούρια γλώσσα, το ξεκίνημα είναι συνήθως ενθουσιώδες. Παρακολουθείς βίντεο στο YouTube ακούς διασκεδαστικά podcasts στη νέα γλώσσα και όλα φαίνονται διασκεδαστικά. Ωστόσο δεν είναι εύκολο ν διατηρήσεις  μια ανελλιπή ρουτίνα εξάσκησης, η οποία είναι απαραίτητη για να πετύχεις σε αυτό το ταξίδι. Φτιάξε καθημερινά πλάνα και συμπεριέλαβε μικρές δοκιμασίες μάθησης σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Θυμήσου: το να ανακαλύψεις τις διαφορετικές αποχρώσεις μιας νέας γλώσσας είναι μια δραστηριότητα που κρατάει μια ζωή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου