Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τα πλεονεκτήματα στη μάθηση μιας δεύτερης γλώσσας

Η μάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας έχει γίνει απαραίτητη εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης. Στον διεθνή εργασιακό χώρο μιλούνται πολλές διαφορετικές γλώσσες. Το να μιλάς πολλές γλώσσες βοηθάει στην καλή επικοινωνία με όλους αλλά παρουσιάζει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα. Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα οφέλη στη μάθηση μιας δεύτερης γλώσσας.

Αυξάνει τις ικανότητες σκέψης
Έχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα αυξάνουν την ικανότητα δημιουργικής σκέψης. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν πολλές νέες λέξεις που δεν έχουν ακούσει ή δεν έχουν ειπωθεί από τον μαθητή ξανά. Αυτό δοκιμάζει τις δημιουργικές ικανότητες του μαθητή όταν προσπαθεί να σχηματίσει προτάσεις που περιέχουν άγνωστες λέξεις. Οι ικανότητες σκέψης προοδεύουν περεταίρω με τη σύγκριση των λέξεων της ξένης γλώσσας με τις λέξεις της μητρικής γλώσσας του μαθητή. Οπότε μπορούμε να πούμε πως οι άνθρωποι που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στην σκέψη.
Αυξανόμενη παραγωγικότητα στην εργασία
Στις μέρες μας πολλές χώρες δουλεύουν με διεθνείς πελάτες. Αυτό αυξάνει τη ζήτηση υπαλλήλων που μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα του πελάτη. Μπορεί ακόμα να ζητηθεί σε ένα συνεργάτη να ταξιδέψει στη χώρα του πελάτη για να δουλέψει πάνω σε ένα σχέδιο και να αναπτύξει μια ποιοτική σχέση με τον πελάτη. Αυτό είναι πιθανό μόνο αν κατέχεις τις απαραίτητες γλωσσικές ικανότητες. Η γνώση μιας ξένης γλώσσας θα αυξάνει πάντα την αξία του βιογραφικού σου και θα σου παρέχει περισσότερες επικερδείς ευκαιρίες στο μέλλον. Εφόσον γνωρίζεις καλά μια συγκεκριμένη γλώσσα είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για να εκτελέσεις μια δουλειά. Αυτή η δουλειά μπορεί να εκτείνεται στην μετάφραση εγγράφων μέχρι την συγγραφή γραμμάτων προς τους ξένους πελάτες.
Ενισχύει τη διαβίωση στο εξωτερικό
Έχει γίνει πολύ σύνηθες στον σημερινό κόσμο οι άνθρωποι να μετακομίζουν σε μια ξένη χώρα. Αν είσαι ένας από αυτούς τους φιλόδοξους, είναι σημαντικό να μάθεις την βασική γλώσσα μου μιλούν σε αυτή τη χώρα. Ίσως να μην είναι πάντα απαραίτητο να το κάνεις αυτό όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τη ζωή πολύ ευκολότερη.  Θα σε βοηθήσεις στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους στην καθημερινότητα και επίσης στην δουλειά.

Αυξάνει την πολιτισμική εξοικείωση
Το να μάθεις μια ξένη γλώσσα ανοίγει επίσης τη γνωσιακή πύλη της κουλτούρας μιας συγκεκριμένης περιοχής. Σου παρέχει καλύτερη κατανόηση της ιστορίας ενός πολιτισμού και των ανθρώπων που χρησιμοποιεί την γλώσσα. Όλοι λατρεύουν να μαθαίνουν σχετικά με νέους πολιτισμούς. Μια ξένη γλώσσα λοιπόν ενισχύει αυτή την παγκόσμια εμπειρία.

Ανακουφίζει από το άγχος των ταξιδιών
Είναι σίγουρα πιθανό να πας στο εξωτερικό χωρίς να γνωρίζεις τη γλώσσα και να ολοκληρώσεις την περιήγηση. Αλλά το να μάθεις τη γλώσσα σου παρέχει την ευκαιρία να εξερευνήσεις περισσότερο τον ξένο πολιτισμό και να απολαύσεις πολύ περισσότερο το ταξίδι. Επίσης, αν μπορείς να επικοινωνήσεις στην ντόπια γλώσσα η αντίληψή σου για την περιοχή και η απόλαυση των καθημερινών δραστηριοτήτων αυξάνονται. Κάνει επίσης το ταξίδι ευκολότερο αφού μπορείς να βρεις τον δρόμο σου χρησιμοποιώντας τις ικανότητες σου στην ξένη γλώσσα.
Η δημιουργία φίλων στο εξωτερικό είναι ευκολότερη
Το να μιλάς μια άλλη γλώσσα σημαίνει ότι μπορείς να επικοινωνήσεις με ανθρώπους και έτσι σου παρέχεται η ευκαιρία να κάνεις νέους φίλους. Σου επιτρέπει να κάνεις νέους φίλους και σε βοηθάει να αποφύγεις την παγίδα του να επικοινωνείς μόνο με όσους μιλούν τη δική σου γλώσσα. Επιπλέον αν μάθεις μια γλώσσα και μένεις στην δική σου χώρα μπορείς να γίνεις φίλος με ξένους που μένουν στη χώρα σου.
Σου παρέχει μια βάση για να μάθεις επιπλέον γλώσσες ευκολότερα
Το να μάθεις μια γλώσσα σίγουρα δεν είναι μια εύκολη δοκιμασία αλλά με αρκετή επιμονή κάποιος μπορεί να την κατέχει αρκετά καλά. Επίσης στη διαδικασία της μάθησης ίσως να συλλέξεις ικανότητες στην κατανόηση άγνωστων λέξεων , δηλαδή να μάθεις καλύτερους τρόπους να απομνημονεύεις το λεξιλόγιο. Μπορείς να ξεκινήσεις λοιπόν, μαθαίνοντας μια εύκολη ξένη γλώσσα και στη συνέχεια σταδιακά να προχωρήσεις σε μια πιο δύσκολη. Με το που θα αποκτήσεις μια καλή κυριαρχία στη δεύτερη γλώσσα , το να προετοιμάζεσαι σε μια νέα γλώσσα είναι ευκολότερο εφόσον έχεις ήδη αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες, υπομονή και αυτοπεποίθηση.
Διατηρεί το μυαλό κοφτερό και συγκεντρωμένο
Η μάθηση μιας νέας γλώσσας διατηρεί το μυαλό συγκεντρωμένο και κοφτερό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στη μείωση του άγχους και στην αποφυγή της άνοιας. Επίσης ανατρέφει θετική κινητοποίηση και τη σιγουριά πως το μυαλό μπορεί να μάθει πρακτικά τα πάντα. Η μάθηση μιας γλώσσας παρέχει μια επιπλέον βάση για την έκφραση των ιδεών. Ενεργοποιεί επίσης το νου. Και σίγουρα βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα στάσιμο μονοπάτι στην καριέρα τους και χρειάζονται προκλήσεις για να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλό τους.

Αφότου ο κόσμος έρχεται όλο και πιο κοντά κάθε μέρα η ανάγκη κάθε ατόμου να μάθει μια ξένη γλώσσα είναι βέβαιο πως αυξάνεται. Είτε το ξεκινάτε ως χόμπι ή για να αυξήσετε τις ικανότητες σας στον εργασιακό χώρο, σε κάθε περίπτωση θα σας οφελήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου